top of page
Writer's picturesamuliliinpaa

Poject FINE - Exploring the Cultural and Sports Collaboration in the Netherlands 20-26.10.2024.


Ed van Hattem (ROC Mondriaan) toimi Project FINE isäntänä Delftin ja Haagin kampuksilla

Viikko Hollannissa yhdessä Suomen Urheiluopiston (Vierumäki) ja Urheiluopisto 3K:n opiskelijoiden ja opettajien kanssa oli täynnä aktiviteetteja ja ajatuksia herättäviä keskusteluja. Osallistujat Suomesta ja Hollannista kokoontuivat yhteisen ohjelman ääreen jakamaan kulttuureitaan, oppimaan toisiltaan ja tutustumaan urheilun erilaisiin muotoihin. Tässä on katsaus viikon ohjelmaan ja sen kohokohtiin.



Maanantai: Esittelyt ja Yhteisöllisyyden Rakentaminen

Ensimmäisenä päivänä ohjelma käynnistyi esittelyillä, joissa jokainen osallistuja kertoi itsestään kuvakollaasin avulla. Tässä oli tarkoituksena luoda rento ilmapiiri ja tuoda jokaisesta osallistujasta esille itselle tärkeitä asioita.

Pienryhmät esittelivät myös omia oppilaitoksiaan ja kävivät keskusteluja Suomea ja Hollantia koskevista kysymyksistä.

Aamupäivän jälkeen hollantilaiset opiskelijat johdattivat meidät kampuskierrokselle. Tämä oli erinomainen tapa oppia lisää paikallisesta kampusalueesta ja saada vapaamuotoinen kosketus hollantilaisiin opiskelijoihin.

Iltapäivän aikana osallistujat suunnittelivat yhdessä urheiluaktiviteetteja. Jokainen ryhmä toi mukanaan kotimaansa perinteisiä pelejä ja lajeja, ja iltapäivän aikana kokeilimme näitä pelejä sisätiloissa, mikä loi hauskan ja energisen ilmapiirin.




Tiistai: Kulttuurielementtien Tarkastelu ja Delftin Seikkailu


Toinen päivä keskittyi kulttuurielementteihin, joissa käsiteltiin maiden historiaa, elämäntapaa, ruokakulttuuria ja juhlia. Ed van Hattem, yksi ohjelman vetäjistä ja ROC Mondriaanin opettaja, antoi lyhyen katsauksen kulttuurista yleisenä käsitteenä ja esitteli mielenkiintoisia esimerkkejä kulttuurien eroista. Esimerkiksi hollantilainen perinne Sinterklaasista ja hänen omat kokemuksensa esim. Fidziltä saivat aikaan kiinnostusta.

Iltapäivällä suuntasimme Delftiin, jossa jokainen ryhmä osallistui "selfieseikkailuun". Tässä aktiviteetissa oli mukana vähintään yksi hollantilainen opiskelija jokaisessa ryhmässä, ja ryhmien piti ottaa valokuvia kuuluisien paikkojen edustalla luovuuspisteiden toivossa.



Ryhmien panos tehtävään vaihteli, ja saimmekin tärkeän huomion siitä, että tällaisissa tehtävissä on hyvä antaa selkeät ohjeet, jotta kaikki osapuolet sitoutuvat täysillä.

Päivän päätteeksi pääsimme seuraamaan koripalloa muistuttavan hollantilaisen lajin, korfballin, harjoituksia. Tämä antoi hyvän pohjan seuraavan päivän korfball-klinikalle. Ajankohta ei ikävä kyllä ollut paras mahdollinen, sillä harjoitukset alkoivat vasta klo 20.00 ja suuri osa osallistujista koki päivän pitkän keston väsyttäväksi.


 Keskiviikko: Urheilukulttuurien Vertailu ja Korfball-klinikka

Kolmantena päivänä tutustuimme syvällisemmin urheilukulttuuriin Suomessa ja Hollannissa. Osallistujat työskentelivät pienryhmissä ja laativat postereita urheilukulttuurien eroista ja samankaltaisuuksista. Pohdimme erityisesti, miten urheilussa näkyy maiden kulttuuriset arvot ja työelämämahdollisuudet. Postereiden kautta esiin tuli monia mielenkiintoisia näkökulmia urheilun merkityksestä kummassakin maassa. Tämäkin tehtävä toi esille tarpeen jatkossa antaa enemmän apukysymyksiä opiskelijoille, jotta osaisivat syventää postereissaan esille tuotavia asioita.



Aamupäivän jälkeen osallistuimme korfball-klinikalle, jossa pari korfball pelaajaa ohjasivat meitä kaikkia korfballin sääntöihin ja tekniikoihin. Tunti oli menestys ja se tempasi mukaansa kaikki opiskelijat ja opettajat. Lisäksi päivän ohjelmassa oli laskeutumista ja liuku kampuksen katolta, jotka vetivät koulun elämysliikunnan opettaja Jasper ja muutama hänen opiskelijansa, jotka samalla antoivat näyttöjä osaamisestaan.




Torstai: Normit, Arvot ja Kommunikaatiotyylit

Neljäs päivä painottui syvällisiin keskusteluihin ja arvojen tarkasteluun. Vierumäen Urheiluopiston opettaja Emilia esitteli arvoja ja normeja, minkä jälkeen opiskelijat lähtivät "kävelykokoukseen" pohtimaan arvojen ilmentymistä omissa maissamme. Kävelykokouksen päätelmät vedettiin sitten yhteen keskustelun kautta.

Iltapäivällä Ed piti esityksen kommunikaatiotyyleistä, ja osallistuimme tehtävään, jossa parit piirsivät kuvia selät vastakkain. Tämä tehtävä toi esille sen, miten erilaiset kommunikaatiotyylit voivat joko auttaa tai vaikeuttaa yhteistyötä. Päivän päätteeksi Samuli (Varalan opettaja) käsitteli dialogin merkitystä, ja pohdimme yhdessä, millainen on hyvä dialogi ja kuinka sen voi saavuttaa.



Perjantai: Syrjintä, Ennakkoluulot ja Viikon Yhteenveto

Viikon viimeinen päivä käsitteli syrjintää ja ennakkoluuloja. Ed johdatteli meidät pohtimaan syrjinnän ja ennakkoluulojen eri muotoja, ja osallistujat saivat näytellä eri tilanteita, kuten rasismin ja kaveripaineen kohtaamista. Näytelmät auttoivat tuomaan esille syrjintään liittyviä kysymyksiä ja avaamaan silmiä monimuotoisuudelle ja oikeudenmukaisuudelle.

Viikon lopuksi kokosimme yhteen opitut asiat ja arvioimme ohjelman. Jokainen osallistuja sai myös mahdollisuuden antaa palautetta ja jakaa henkilökohtaisia kokemuksiaan. Kaikille osallistujille jaettiin myös viikosta Diplomi ja otettiin ryhmäkuva muistoksi pilotti projektista, jonka on tarkoitus jatkua.

Päivän päätteeksi suuntasimme vielä Haagiin ja vietimme illan yhdessä jalkapallo-ottelussa Bingoal Stadionilla.



Johtopäätökset ja Kehitysehdotukset

Viikko oli monella tapaa antoisa ja opettavainen. Erityisesti yhteisöllisyyden rakentaminen, kulttuurien välinen oppiminen ja urheilulliset aktiviteetit toivat mukaan uusia näkökulmia. Palautteen perusteella huomasimme, että joihinkin tehtäviin voisi lisätä selkeämpiä ohjeita ja apukysymyksiä, jotta kaikki osallistujat voisivat antaa parhaan panoksensa.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että tällaiset kulttuurienväliset projektit tarjoavat ainutlaatuisen tilaisuuden laajentaa ymmärrystä ja vahvistaa ystävyyttä. Tämä viikko antoi paljon uutta, ja toivottavasti opit ja muistot kantavat osallistujia eteenpäin sekä opiskelussa että elämässä.

Uutta oli paitsi ryhmä liikkuvuus, niin myös se että toteutus tehtiin kolmen urheiluopiston yhteistyönä. Yhteistyö urheiluopistojen kansainvälisyys koordinaattoreiden välillä on viime vuosina ollut erittäin hyvää ja uskon, että yhteistyöstä on ollut hyötyä kaikille ei vain tässä projektissa. Kiitos mukana olleille!


Project FINE vetäjät: Emilia Rantanen (Vierumäki), Hanna Junes ja Linda Tiirikainen (Urheiluopisto 3K) ja Samuli Liinpää (Varalan Urheiluopisto)

1 katselukerta0 kommenttia

Comments


bottom of page