Valmennuskeskuksen asiantuntijat Titta Mehtänen, Tiina Röning ja Pauliina Savijoki vierailivat Bilbaossa 6.-10.11.2023. Vierailu isäntänä toimi Basque Team ja Jon Iriberri. Tämän päiväkirjan myötä pääset mukaan vauhdikkaalle reissulle pitkin Baskimaata!
TIISTAI
9.00-11.00 Visit to Athletic Club Bilbao, tour of the center and sharing knowledge with the manager
Aamu alkoi klo 8.30 kun paikallinen isäntämme Iriberri kurvasi hotellin pihaan Basque Team – pakettiautollaan. Ensimmäinen vierailukohteemme sijaitsi Lezamassa, jossa saimme tutustua jalkapalloseura Atletico Bilbaon vuonna 1971 rakentamaan valmennuskeskukseen, jossa sijaitsee joukkueen urheiluakatemia sekä edustusjoukkueiden harjoitusfasiliteetit. Harjoituskeskuksen aluetta kiersimme oppaana Rocio Ybarra joka itse oli entinen olympiaurheilija maahockeyssa (Rio 2016). Rocia johtaa tällä hetkellä seuran lasten turvallisuus- ja vastuuohjelmaa (Aterpe -program). Alueella oli yhteensä 8 jalkapallokenttää (sekä nurmia että tekonurmia), majoitusrakennukset, koulutiloja, kuntosali, medical center, valmentajien ja muiden työntekijöiden työtiloja sekä ruokala ja urheilijoiden lounch -tilat. Seuralla on joukkueita käytännössä kaikissa ikäluokissa ja kaikkea läpileikkaa vahva filosofia ja vahvat perinteet. Seura palkkaa edustusjoukkueeseensa ainoastaan baskitaustaisia pelaajia. Seuran filosofiassa pelaajan kasvaminen sekä urheilijana että ihmisenä on yhtä merkityksellistä ja kaiken toiminnan ytimessä. Seuralla on lisäksi pienempiä valmennuskeskuksia ympäri Baskimaata sekä runsaasti yhteisöllistä toimintaa alueen muiden urheilutoimijoiden kanssa.
12.00-14.00 Visit to Basque team. Tour of the center and presentations of Basque Team and Varala
Nopean siirtymän ja tunnelmallisen kahvitauon jälkeen pääsimme vierailemaan Basque Teamin päämajaan ja tapaamaan heidän testilaboratorion työntekijöitä. Paikka oli monilta osin remontin ja hieman koronankin kourissa, joten näkymä sekä tapaamamme työryhmä oli ymmärrettävistä syistä aiottua kapeampaa. Tärkein kuitenkin välittyi. Täällä pääsimme esittelemään omaa toimintaamme sekä Varalan valmennuskeskuksena että urheiluakatemiana.
Vuonna 2007 perustetun BASQUETEAMin yleishyödyllinen tavoite on tarjota resursseja ei-ammattimaisille baskiurheilijoille helpottaakseen heidän osallistumistaan korkeimpiin kansainvälisiin kilpailuihin. Rahoitus tulee säätiön kautta. Olympialaisissa Basque Team – urheilijat kilpailevat eri maiden olympiajoukkueiden alaisuudessa. Keskuksessa urheilijoille on tarjolla laajat testaus- ja valmennuspalvelut, apua sponsorihankitaan ja mediaan. Lisäksi keskuksella on liikkuva doping- testauspalvelu, jota he vuokraavat urheilutapahtumiin.
Tässä vaiheessa lounas, VETTÄ ja biotauko. Lounastimme tunnelmallisessa ravintolassa joen rannalla.
17.30-18.30 Inclusion of immigrates to society through sports -> soccer practice. Kimetsport
Vauhdikkaan siirtymätaipaleen jälkeen marssimme seuraamaan lasten jalkapalloharjoituksia. Jalkapalloharjoitukset olivat osa yhteisökasvatuksen projektia, jossa osapuolina olivat pienen jalkapalloseuran lisäksi Club Atleticon valmentajat sekä yksityisen valmennusmetodiikan ammattilaiset (Kimetsprort). Harjoitustapahtuma oli suunnattu maahanmuuttajataustaisille tytöille ja pojille, joiden osallistuminen urheiluseuratoimintaan ei taloudellisten tai sosiokulttuuristen seikkojen vuoksi muuten olisi mahdollista. Heidät oli haettu paikalle erityisellä bussikuljetuksella lähiöistä. Tavoitteena prosessissa oli sekä tarjota inklusiivista toimintaa syrjäytymisvaarassa oleville lapsille että kehittää paikallista valmennusosaamista. Tätä tehtiin mallimalla ja kouluttamalla vapaaehtoisia seuravalmentajia luomaan innostavia ja laadukkaita oppimisympäristöjä erityistapeisten lasten ja nuorten aktivointiin.
19.00-21.00 Crossfit + rural sports at Crossfit Gernika
Illan pimetessä suuntasimme vielä sukkulan nokan kohti Gernikan kaupunkia noin tunnin ajomatkan päässä. Siellä pääsimme tutustumaan tutustumaan tuoreeseen paikalliseen yritykseen, jossa on pyritty elvyttämään vanhoja kansallisia urheilulajeja (rural sports). Vanhoista maaseudulla harrastetuista voimamies- typpisistä lajeista koostuva toiminnallinen harjoittelu oli yhdistetty pitkälti nykyaikaan crossfit harjoituskeskukseen ja harjoitusympäristöön. Pääsimme seuraamaan mm. erimuotoisten painojen/esineiden nostelua, vinssillä hyppäämistä sekä metallipultin nostavaa kalauttelua swing – tyyliin. Perinteisten arvojen ja toimintatapojen yhdistäminen moderniin kaupallisuuteen näytti monin tavoin olevan luontaista Baskimaan tavalle rakentaa asioita ja yhteisöjä.
Illan päätteeksi saimme vielä suosittelut mukavasta dinner-paikasta keskustassa, mutta uupuneina silti onnellisina päädyimme haukkaamaan salaatit hotellin aularavintolassa.
KESKIVIIKKO
Keskiviikkona pääsimme tutustumaan monipuolisesti paikalliseen kulttuuriin.
Aamumme alkoi vierailulla Bilbaon keskustan liepeillä sijaitsevaan Deusto yliopistoon. Bilbaon kampus sijaitsee kauniilla paikalla Nervión-joen varrella. Kampus on tunnettu arkkitehtuuristaan, joka yhdistää perinteiset ja modernit rakennukset. Deusto tarjoaa laajan valikoiman opinto-ohjelmia eri aloilla, kuten humanistiset tieteet, oikeustiede, taloustieteet, teknologia, teologia ja yhteiskuntatieteet. Yliopistolla on myös vahva painotus liiketoiminnassa, ja sen Deusto Business School on yksi Espanjan arvostetuimmista kauppakorkeakouluista. Deusto on erittäin kansainvälinen yliopisto, ja se tekee yhteistyötä lukuisten ulkomaisten yliopistojen kanssa. Opiskelijoilla on mahdollisuus osallistua vaihto-ohjelmiin, ja yliopistolla opiskelee paljon kansainvälisiä opiskelijoita.
Pääsimme esittelemään Varalan toimintaa opiskelijoille ja henkilökunnalle. Liikuntatieteiden opiskelijat olivat erittäin kiinnostuneita kuulemaan suomalaisesta urheilujärjestelmästä ja kyselivät paljon lisäkysymyksiä liittyen muun muassa psyykkiseen valmennukseen, testaukseen ja ravitsemukseen.
Yliopisto vierailun jälkeen suuntasimme tutustumaan paikallislajiin nimeltä pelota. Laji muistuttaa jonkin verran squashia tai tennistä, mutta sillä on omat ainutlaatuiset piirteensä. Pelotassa pelaajat lyövät palloa seinään paljain käsin. Pelimuotoja on useita, ja pelin tavoitteena on saada pallo kimpoamaan takaisin kentälle niin, että vastustaja ei kykene palauttamaan sitä. Pelota on syvästi juurtunut baskikulttuuriin ja sillä on pitkät perinteet alueella. Sitä pidetään enemmän kuin vain urheiluna; se on osa paikallista identiteettiä ja yhteisöllisyyttä. Pääsimme seuraamaan harjoitusottelua, sekä juttelemaan pelaajien ja valmentajan kanssa.
Pelota-kenttä muistuttaa squash kenttää.
Iltapäivällä pääsimme vierailemaan Bilbaon kuuluisimpaan nähtävyyteen Guggenheim museoon ja ilta päättyi koripallo-otteluun. Tutustuimme Bilbao Basketin kotiareenaan Bilbao Arenaan. Areena on moderni ja sillä on kapasiteettia noin 10 000 katsojalle, joten se tarjoaa loistavan ympäristön koripallolle. Bilbao Basket pelaa Espanjan korkeimmalla sarjatasolla, Liga ACBä, joka on yksi Euroopan kovatasoisimmista koripalloliigoista.
TORSTAI
Torstaina aamulla suuntasimme Baskimaan epäviralliseen pääkaupunkiin Vitoria-Gasteiziin. Siellä vierailimme Baskimaan yliopistossa, jossa tapasimme kahdeksan yliopiston opettajaa. Kävimme keskustelua urheilijan kaksoisuran eroavaisuuksista, koulujärjestelmän rakentumisesta sekä asiantuntijoiden työstä. Keskustelua herätti urheilijoiden kaksoisurapaineet ja eri alojen kaksoisuramahdollisuudet. Nuoren urheilijan elämässä kun on muutakin kuin urheilu ja koulu, joten paineet ja vastuu voivat olla toisinaan kohtuuttomankin suuria. Myös opiskeltava ala ja siihen liittyvä koulutusjärjestelmä voi joko haastaa tai antaa paremmat mahdollisuudet kaksoisuran toteuttamiseen. Näiden teemojen lisäksi kerroimme Varalan toiminnasta, ja hilpeyttä aiheutti suomalaiset saunat ja tieto siitä, että Varalan alueellakin saunoja on ei yksi tai kaksi vaan jopa kolme. Ja kovassa käytössä ovatkin.
Tämän jälkeen matkustimme läheiseen yksityiseen yliopistoon, jossa tapasimme yliopiston edustajia ja psykologin. Eunezin yliopistossa voi opiskella musiikin, fysioterapian, kulttuurin tuottamisen tai liikuntatieteiden alaa. Eunezin yliopisto on vahvasti orientoitunut tutkimus- ja kehitysinnovaatio työhön. Heidän kanssaan vaihdoimme tietoa urheilusta Suomessa ja Baskimaassa ja kerroimme Varalan Urheiluopiston toiminnasta.
Pääsimme vierailemaan Fernando Buesa Areenalle, joka on Euroopan suurin koripalloareena. Areena on Saski Baskonian kotiareena ja katsomoon mahtuu 15 000 katsojaa. Olosuhteet harjoitteluun ovat areenan läheisyydessä hyvät sisältäen mm. padel-kenttiä, uimahallin ja kuntosalin.
Illan suussa ajoimme vielä noin tunnin ajomatkan päähän San Sebastianiin, matkailijoidenkin suosiossa olevaan, rantakaupunkiin. Pääsimme siellä vierailemaan Hegalakin harjoituskeskukseen, joka on suunnattu liikuntarajoitteisille ja muilla tavoille rajoittuneille urheilijoille sekä muulle väestölle. Toiminta on inklusiivista. Harjoituskeskusta voi siis käyttää kuka tahansa niin huippu-urheilijoista tavalliseen väestöön. Hegalakin harjoituskeskusta parempaa sijaintia saa hakea – se nimittäin sijaitsee käytännössä San Sebastianin rannalla. Kirjaimellisesti siis, ovet aukeavat suoraan uimarannalle. Harjoitustilojen lisäksi keskukselta löytyy asiantuntijoita (kuten fysioterapeutteja ja muita lääketieteen asiantuntijoita) huippu-urheilua tukevan suorituskyvyn edistämiseen ja liikuntarajoitteisten arviointiprosesseihin.
Yhteenveto
Hektiset päivät olivat todella opettavaisia. Reissu oli opettavainen ja se toivottavasti poikii yhteistyötä myös jatkossa. Tässä vielä muutama nosto mikä meille jäi mieleen:
· Arvot ja kulttuuri ohjaavat kaikkialla toimintaa. Jokainen työntekijä osaa sanoittaa, miten ne liittyvät siihen, miten ja mitä on valittu
· Historia, symbolit, verkostot, yhteisöllisyys näkyvillä myös fyysisesti
· Vesi on elämän edellytys!
· Urheilu lähellä yliopistomaailmaa, tutkimustoiminta sisäänrakennettuna näissä paikoissa, joissa opetetaan – paljon halua yhteistyöhön Varalan ja Suomen kanssa
· Moniammatillinen tiimi urheilijan/valmentajan ympärillä
· Vastuullisuus, tasa-arvo ja inkluusio läpäisee kaikki tasot
Comments